søndag 7. oktober 2012

The game of death


På sekstitallet ble det utført et eksperiment kalt Milgram-eksperimentet. Eksperimentet gikk ut på å plassere én person mot en annen hvor den tilfeldige personen skulle gi støt til partneren om han/hun svarte feil. Personen som fikk støt var bare en skuespiller som ”lekte” at han fikk støtet kraftigere og kraftigere hver gang. Resultatene viste at over halvparten ga over 400 volt (noe som er svært vondt og skadelig).

Nylig ble et liknende prosjekt utført i Frankrike hvor de 80 tilfeldig utvalgte skulle være med i et ”TV-show” og utføre samme type elektrosjokk på en skuespiller. Overraskende nok gikk hele 80% av personene hele veien til topp med 450 volt.. Det var altså bare rundt 16 personer som nektet å fortsette tortureringen.

Resultatet er veldig overraskende for meg. Jeg hadde aldri trodd at så mange personer kunne utføre så ondskapsfulle handlinger. Grunnen til at så mange gjorde det må være på grunn av makten publikum og programlederen hadde ovenfor den utsatte. Når man sitter foran kameraet og alle sier at du skal fortsette blir det vanskelig å la vær. De ville ikke ”ødelegge” showet. Selv ville jeg stoppet etter 100 volt, men om jeg hadde vært personen foran kameraet hadde kanskje settingen vært noe helt annet.  Likevel kan jeg ikke helt forstå hvordan folk ikke får medlidenhet for personen som får elektrosjokk og trygler om at du skal slutte.