søndag 27. januar 2013

Sabina og Jung



Sabina ble født i Russland i en jødisk familie hvor faren, Naphtul Arkadjevitch Spielrein, var en rik forretningsmann og moren, Marcovna Lujublinskaja, var en tannlege. Sabina lærte flere språk og utviklet seg til en klok ung dame, men ble som 19-åring sendt inn på psykiatrisk sykehus med diagnosen hysteria. Carl Jung var legen som skulle hjelpe henne med å bli frisk igjen. Mens hun ble helbredet jobbet hun for Jung innenfor legestudier. Senere graduerte Sabina og begynte å gå sin egen vei innenfor psykologien. Det sies at hun og Carl Jung hadde et hemmelig seksuelt forhold. Sabina flyttet tilbake til Russland, ble gift og fikk flere barn. Dessverre ble hun og barna drept av tyskerne under krigen. Arbeidet hun hadde gjort ble glemt, men tatt opp igjen på 70-tallet og publisert. Noe av de psykologiske teoriene innebåret ”death instincts” som professor Freud tok æren for.


Carl Jung ble født i Sveits i 1875 og hadde tre søsken som alle døde. Han likte å holde seg for seg selv, og i sine egne tanker. En dag ble Jung slått i bakken og fikk en skade i hodet som gjorde at han besvimte med jevne mellomrom. Jung studerte medisin men hadde også en lidenskap for spirituelle fenomener og parapsykologi. Det var dette som fikk han til å føre veien videre mot psykologi og graduerte senere med medisinsk doktorgrad.

Senere ble han gift men hadde flere affærer utenfor ekteskapet. Den lengte og mest kjente var forholdet mellom Carl og Sabina Spielrein, som var en av hans pasienter. I mellomtiden sendte han brev til Sigmund Freud, og de ble gode venner. Møtene med Freud ga inntrykk på Jungs teoretiske retninger og la mye vekt på underbevisstheten. Vennskapet hang på en tynner tråd for hver dag etter at de begynte å få forskjellige meninger. Jung påsto at man måtte legge vekt på drømmer, myter, kunst og filosofi mens Freud mente at det vitenskapelige var viktigere for å forstå menneskers problemer.
Jung fikk også mye kritikk av venner, kollegaer og andre rundt seg for å stå imot Freud sine teorier.


I filmen blir Sabina Spielrein framstilt som en veldig syk ung dame som ikke er i stand til å være ute blant mennesker før hun helbredes av Jung. Vi får vite mye om hennes forhold til faren og hennes seksuelle lyster allerede som fire åring. I teksten står det lite om dette, og jeg får inntrykk av at filmskaperne har lagt på ekstra handlinger og personlighetstrekk for å gjøre filmen mer spennende. Inntrykket mitt av Jung og Spielreins forhold blir i teksten beskrevet som et flerårig forhold, mens i filmen virker det mer som at de ikke selv vil innrømme at de er forelsket i hverandre – ikke engang for seg selv. I teksten står det også at hun er seriøs men med et drømmende uttrykk. Jeg fikk ikke inntrykk av at hun hadde et spesielt drømmende uttrykk, men heller mer et litt barnslig preg akkurat som hun var ti år yngre enn i virkeligheten.

Carl Jung virket som en veldig smart, stolt og stor mann i teksten, mens i filmen var han mye ”mindre” og lot seg lettere overtales av andre når det kom til meninger og valg. Et eksempel er når den mannlige pasienten sier at han fint kan ha et seksuelt forhold til en annen pasient, noe som Jung hadde nektet på i alle år, går med på idéen siden han blir ”overtalt”. Ellers syns jeg skuespillerne har vært flinke til å spille Jung, Sabina og Freud og alt virket realistisk.